რა ემართება თქვენს ორგანიზმს, როდესაც მარწყვს მიირთმევთ?

საქართველო, თბილისი - 15:47 | 01.06.2018
ნანახია: 1858

მარწყვი საოცრად სასარგებლო კენკრაა. მისი დახმარებით შესაძლებელია წონაში დაკლება, ჯანმრთელობისა და გარეგნობის გაუმჯობესება.

მარწყვი გულის ჯანმრთელობისთვის საუკეთესო საშუალებაა. მეცნიერები ამტკიცებენ, რომ მის შემადგენლობაში არსებული ანტოციანინების რეგულარული მოხმარება გულის შეტევის რისკს ამცირებს. მიირთვით მარწყვი კვირაში სამჯერ მაინც. ის ანთების საწინააღმდეგო ნატურალური საშუალებაა და სისხლძარღვების კედლებს იცავს. პოლიფენოლი კი ტრომბის წარმოქმნას უშლის ხელს.

მარწყვში შემავალი ანტიოქსიდანტები არამხოლოდ ანელებს დაბერების პროცესს, არამედ ებრძვის თავისუფალ რადიკალებს, ანეიტრალებს ულტრაიისფერ ზემოქმედებას.

იგივე ანტიოქსიდანტები წარმოადგენენ ონკოლოგიური დაავადებების პროფილაქტიკურ საშუალებას. ბლოკავენ სიმსივნის ზრდას და ამცირებენ ანთებას.

მარწყვი სავსეა უჯრედებით, რომლებიც არეგულირებს შაქრის დონეს და ხელს უწყობს ნივთიერებათა ცვლას. მას ხშირად იყენებენ დიაბეტით დაავადებულები და ისინი, რომლებიც საზღვაო სეზონისთვის ემზადებიან.

ერთი მუჭა კენკრა შეიცავს უფრო მეტ С ვიტამინს, ვიდრე ერთი ფორთოხალი. ამიტომ გაციების დროს მიიღეთ არამხოლოდ ციტრუსი, არამედ მარწყვიც.

მარწყვში უხვად გროვდება ნიტრატები. ამიტომ აუცილებელია იცოდეთ მარწყვის მოყვანის ადგილი, ან გამოიყენეთ მარწყვი საკუთარი ბაღიდან.

მარწყვში კალიუმის მაღალი შემცველობის გამო ის შეუთავსებელია ზოგიერთ მედიკამენტთან(ბეტა-ბლოკატორების კატეგორიიდან) და შესაძლოა საშიში აღმოჩნდეს თირკმელებით დაავადებული ადამიანებისთვის.

 




არქივი

მოგვძებნე Facebook-ზე